Index Vakbarát Hírportál

Egy új anyaggal átírják a fizika törvényeit

2013. június 13., csütörtök 20:54

Amikor összeszorítunk valamit, az kisebb lesz. Általános érvényű törvény, kivéve akkor, ha az Argonne Nemzeti Laborban vagyunk. A chicagói laborban átlépték a fizika törvényeit, találtak egy módszert, amellyel ha összepréselnek egy anyagot, az kitágul.

Karena Chapman kémikus szerint olyan, mintha összenyomnánk egy követ és egy hatalmas szivacsot kapnánk. Az anyagnak össze kellene mennie préselés hatására, de pont az ellenkezőjét tapasztalják. Ráadásul az összenyomott anyag sűrűsége feleakkora, mint az eredeti anyagé volt, ez ellentmond a fizika törvényeinek.

Mivel az ilyen viselkedés lehetetlennek tűnt, Karena Champan és kollégái éveken át tesztelték az anyagot, egészen addig, míg végül kénytelenek voltak elhinni tulajdonságait. Minden kísérletre ugyanazt az eredményt kapták. Az anyagon belüli kötések átalakulnak.

A felfedezés átírhatja a fizikakönyveket, megsokszorozhatja a porózus anyagok variációit és elérhetőségét nagyon sok területen. A kutatók cinkcianidot tettek gyémántcellába az Advanced Photon Source szinkrotonja alá, ahol magas intenzitású röntgensugarakat használnak. Az anyagra 0,9-1,8 gigapascal nyomást gyakoroltak, ez olyan, mintha tengerszinten a légköri nyomás 9000-18000-szerese érné.

Különböző folyadékokat használva a kutatóknak az anyag öt különböző fázisát sikerült megalkotni, ezek közül kettő normál nyomásra visszatérve is megtartotta új tulajdonságait. A folyadék tulajdonsága meghatározta a szivacsszerű pórusok alakját. Ez az első alkalom, hogy hidrosztatikus nyomással sűrű anyagokból új, lyukacsos anyagot sikerül előállítani. A kutatók folytatják a kísérleteket új anyagokkal.

Rovatok