Index Vakbarát Hírportál

300 millió éves lábnyomot találtak

2013. június 14., péntek 16:00

Több mint 300 millió évvel ezelőtt lépett egy ősi folyó partjára az a szaurusz, amelynek nyomára egy családi kiránduláson bukkantak egy Bochum melletti kőfejtőben. Gyalogtúráján akadt rá egy család Németország legősibb dínólábnyomára. A nagyjából házisertés méretű állat a kutatók becslése szerint több mint 300 millió éves. A kövületet hétfőn mutatják be.

A tudósok szokatlan és ritka leletről beszélnek. A valaha fellelt legrégibb gerinces lábnyomáról van szó – magyarázta Sebastian Voigt, a Geoskop Ősvilágmúzeum vezetője, neves őslényszakértő. A nyomot Észak-Rajna-Vesztfália földtani szolgálatával közösen vizsgálták meg.

Az ősgyík a kutatók szerint 316 millió évvel ezelőtt hagyta hátra körülbelül húsz centiméter hosszú talplenyomatát a mai Ruhr-vidéken keresztül zúgó ősfolyam nedves partján. Az első növényevők közé tartozó, a diadektidák rendszertani csoportjába tartozó őshüllő leletei gyakrabban kerülnek elő fiatalabb kőzetrétegekből – mondta Daniela Schwartz-Wings, a berlini Természettudományi Múzeum szakértője, aki szerint a bochumi ősgyík tudományos jelentőségét igen magas kora adja.

A nyomot az eredeti kőzet őrizte meg, ezért lehetséges pontosan meghatározni a korát és származását, erősítette meg Schwartz-Wings. Azért fontos a tudomány számára, mert megmutatja, mennyire és mikor terjedtek el ezek a gerincesek Európában.

A leletet szakemberek emelik ki hétfőn, majd a münsteri Természettudományi Múzeumban preparálják, végül a bochumi Német Bányászati Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők.

Rovatok