Index Vakbarát Hírportál

Már tudjuk, merre jár Cirmi napközben

2013. június 17., hétfő 13:37

Nemcsak a macskatulajdonosokat érdekli, merre járnak kedvenceik, ha épp nem a konyhában nyávogva követelik az újabb adag kaját, de a brit Királyi Állatorvosi Egyetem egy munkacsoportja is indított egy projektet a titok kiderítésére.

Alan Wilson kutató-állatorvos miniatűr GPS-jeladót és kamerát szerelt néhány Shamley Green-i macskára, és legnagyobb meglepetésére nemcsak az állatok napi mozgását sikerült rögzíteni, de ennél érdekesebb összefüggések is kiderültek. „Sokkal kevesebbet tudunk a házi macskák viselkedéséről és szokásairól, mint gondolnánk” – nyilatkozta a tudós.

Kevesen gondolnák például, hogy a Shamley Greenben élő macskák külön időbeosztásban járják a vidéket, vagyis ugyanoda mennek, de más-más időben ahelyett, hogy folyamatosan harcolnának a territórium uralmáért. Szintén látványos, hogy a megfigyelt macskák egyike sem vándorolt messzebb, mint a település határa, és főleg az emberlakta környéken maradtak, a környező földeket elérve jellemzően visszafordultak.

A vizsgálatban 50 macska vett részt, végül 10 adatait összegezték a BBC oldalán található, interaktív grafikában. A minikamerák által rögzített videókért is érdemes ellátogatni a weboldalra, az egyiken például macskaszemszögből láthatjuk, valójában milyen küzdelmes dolog is a kerítésen egyensúlyozva eljutni a kert egyik feléből a másikba.

Rovatok