Index Vakbarát Hírportál

Titkolt eredmények ellen lázadnak a kutatók

2013. június 17., hétfő 16:13

Publikáld az adataidat, különben mi fogjuk - ez a jelmondata egy új mozgalomnak. Peter Doshi, a amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatója és kollégái megelégelték, hogy a klinikai tesztek felét nem publikálják. Szeretnének ezen változtatni, rávennék a kutatókat és az újságokat, hogy nyomtassák ki az amerikai jogi szabályozások alapján (litigation and Freedom of Information Act) valószínűleg nyilvánosnak számító adatokat.

A kutatók már el is nevezték a szokatlan javaslatot: RIAT, Restoring Invisible and Abandoned Trials, azaz láthatatlan és magára hagyott vizsgálatok visszaállítása. A felhívást a BMJ nevű szaklapban publikálták, de támogatja a nyílt hozzáférésű PLOS Medicine is.

Az összehasonlító kutatások hatékonyságát tanulmányozó Doshi akkor találta ki az egészet, amikor kollégája, Swaroop Vedula azt elemezte, milyen fordítások figyelhetőek meg a gabapentin nevű gyógyszerről szóló jelentések alapján.

A gabapentint forgalmazó Pfizert beperelték amiért a terméket nem jóváhagyott jelzőkkel illeti. A felhívás egyik szerzője, Kay Dickersin szakértőként részt vett a perben.  A pereskedés alatt a Pfizer több ezer oldalnyi, gabapentines kísérletekről szóló tanulmányt hozott nyilvánosságra, ezeket nézte át Vedula. A cég viszont az elvégzett 20 kísérletből csak 12 publikált, mégis hivatkoztak a maradék nyolcra a perben.

Ekkor született meg a RIAT ötlete: a kutatók nem tudják, pontosan mennyi nem publikált tudományos eredmény lehet még a gyógyszeripari cégeknél, de meg tudják becsülni a mértéket. Az Európai Gyógyszerügynökség korábban megkérte a cégeket, hogy publikáljanak, ennek eredményeként 1,9 millió oldalt hoztak nyilvánosságra, de azóta az Európai Bíróság úgy döntött, az ilyen adatok inkább legyenek titkosak.

Csak a Hopkins Egyetem csoportjának 178 ezer oldalnyi gyógyszerekről szóló, publikálatlan tanulmánya van, a gabapentin mellett többek között a paroxetin nevű antidepresszánsról, a quetiapin nevű antipszichotikumról és az oszeltamivir nevű antivirális szerről.

A mostani felhívásban segítséget kapnak az eltitkolt gyógyszertanulmányokban érintett kutatók: néhány lépéssel közkinccsé nyilváníthatják kutatásokat. Először igazolniuk kell, hogy a cég nem tette közzé az adatokat, valamint, ha mégis közzétette, meg kell győződniük arról, hogy a közzététel összefoglalója nem félrevezető. Ebben a két esetben szólniuk kell az adott cégnek, és harminc napot hagyni a válaszra.

Ha a cég beleegyezik a publikálásba, egy évet kap rá, ha ez nem történik meg, akkor a kutatók keresnek egy RIAT-barát újságot, ahol saját maguk közzéteszik munkájukat. A terv akkor működhet, ha minél több újság csatlakozik hozzá. Az ötletgazdák szerint néhányan úgy gondolhatják, hogy a klinikai próbákon alapuló tanulmányok ilyen publikálása egyenlő a szellemi tulajdon lopásával - azt viszont nem lehet ellopni, ami már közkincs, márpedig a hatályos amerikai törvények alapján a gyógyszerkísérletekkel ez a helyzet.

Rovatok