Index Vakbarát Hírportál

Az új űrhajósok fele nő

2013. június 18., kedd 11:52

Több mint hatezren jelentkeztek arra a NASA-felhívásra, aminek keretein belül a jövő űrhajósait keresik. A kiválasztottak a több éves képzés után esélyt kaphatnak arra, hogy Föld-közeli missziókban vegyenek részt, illetve ők lesznek azok, akik a tervek szerint először utaznak polgári űrhajóval a Nemzetközi Űrállomásra, ők landolnak majd egy a Hold mellé vontatott aszteroidán, és talán a történelmi jelentőségű emberes Mars-misszióban is őket láthatjuk viszont.

Az amerikai hadsereg kötelékéből érkező jelöltek továbbra is az ottani fizetésüket kapják majd, a civil pályáról beválasztottak azonban képzettségüktől és szakmai tapasztalatuktól függően 64 és 141 ezer dollár közötti bért kapnak évente.

A jelentkezőkből nyolc jelöltet választottak ki, és érdekesség, hogy négy nő is van köztük - soha ilyen magas arányban nem válogattak még be nőket a hasonló programokba. Janet Kavandi veterán űrhajósnő, a kiválasztásért felelős szerv igazgatója azonban elmondta, hogy elsősorban a rátermettséget és a szakmai alkalmasságot figyelték, nem volt előre meghatározva, hány férfit és hány nőt vesznek fel a jelentkezők közül.

Charles Bolden, a NASA vezetője azt nyilatkozta, hogy a jelöltek nemcsak a Űrállomáson folyó tudományos kísérletek miatt izgatottak, de tisztában vannak azzal is, hogy nagy jelentőségű, de kockázatos küldetésekre vállalkoznak.

A nyolc jelölt életkora 34 és 39 év között alakul, jellemző, hogy van valamilyen szintű, repüléssel, katonai szolgálattal vagy orvoslással kapcsolatos tapasztalatuk, rendszerint a három közül akár több is egyszerre. Az űrhajósok általában sem buta emberek, ezt bizonyítja, hogy a most kiválasztottak közül véletlenszerűen bökdösve is többdiplomás F/A–18 pilótát, harctéri sebészt, berepülőpilótát találunk. Jessica U. Meir például olyan altatóorvos, aki oceanográfusként a mikrogravitáció emberi szervezetre gyakorolt hatását tanulmányozta korábban. A vezetői múlt sem ritka, Christina M. Hammock például a Nemzeti Éghajlati Adatközpont Amerikai Szamoán alapított bázisának vezetését adja fel az űrhajózás érdekében.

Rovatok