Index Vakbarát Hírportál

Félhomályban kreatívabbak vagyunk

2013. június 19., szerda 13:22

Sokszor szokásunk kicsit sötétíteni a világításon, főleg akkor, ha másnaposak vagyunk. Német kutatók tanulmánya szerint nemcsak ilyenkor lehet hatékony kevesebb fényt beereszteni: a félhomály erősíti a kreativitást is.

„A sötétség növeli a szabadságérzetet, ami pedig elősegíti a kreativitást” – írja Anna Steidle és Lioba Werth, a Stuttgarti Egyetem két kutatója a Journal of Environmental Psychologyban megjelent tanulmányban. Egy gyengén megvilágított környezet csökkenti a gátlásokat, a szabadság és az önrendelkezés érzését váltja ki, mindezek pedig ösztönzik az innovatív gondolkodást..

A kutatók elvégeztek egy kísérletet, amely alátámasztja a tézisüket. Az elsőben 114 német egyetemistát 2-3 fős csoportokban beültettek egy kis szobába, amit úgy terveztek, hogy egy irodát szimuláljon. A szobát egy közvetlenül az asztal felett lelógó lámpatest világította meg. A világítás minőségét változtatták, volt olyan csoport, aki csak 150 luxot (a lux az egységnyi területre eső fényáram) kapott, azaz félhomályban ült, míg mások 500 luxban ültek (ez az ajánlott irodai érték), megint mások 1500 luxos világítást kaptak, amely már elég fényes, valamivel erősebb egy tipikus tévéstúdióban uralkodó fényénél.

15 perces ráhangolódás után a résztvevőknek négy kreativitást igénylő problémát kellett megoldaniuk: mindegyikhez meg kellett változtatniuk a problémához kapcsolódó előítéleteiket. Háromperces megoldáskeresés után meg kellett ítélniük, mennyire érezték korlátozottnak magukat, értékelniük kellett, mennyire érzik úgy, hogy kívülről irányítják őket, mennyire magabiztosak.

Az eredmények nagyon érdekesek: azok, akik a félhomályos szobában ültek, jelentősen több problémát oldottak meg, mint azok, akik a világosba kerültek. Ráadásul szabadabbnak és kevésbé irányítottnak érezték magukat intenzíven megvilágított társaiknál. Ez alapján néha érdemes lehet félhomályban dolgozni, főleg, mivel nem bizonyított, hogy a félhomály rontaná a szemet.

Rovatok