Index Vakbarát Hírportál

Visszhangokból térképeztek fel egy szobát

2013. június 19., szerda 09:20

Egy szoba pontos alakja mostantól felrajzolható a benne felvett visszhangok alapján egy friss kutatás eredményei szerint – írja a BBC.

Az ötlet a denevérektől származik: a delfinekhez hasonlóan ők is hangokat bocsájtanak ki, hogy a visszaverődés alapján tájékozódjanak. A hangok alapján történő téralkotásra állítólag néhány vak ember is képes, de egy most kifejlesztett algoritmus sokkal szélesebb alkalmazási területen elérhetővé teheti ezt a lehetőséget. Egy Svájcban dolgozó kutatócsapat a visszaverődő hanghullámokból számítógépes algoritmus segítségével térképezett fel egy helyiséget: négy, a falakról visszaverődő hangokat rögzítő mikrofon segítségével sikerült teljes háromdimenziós képet alkotni egy szobáról. A kutatók szerint a technika egy nap bűncselekmények megoldásában is segíteni fog.

A kutatók által létrehozott algoritmus segítségével egy csipogásszerű hang visszhangja árulja el egy szoba alakját. A különböző anyagokból készült falak ugyan eltérő módon verik vissza a hangot, de az algoritmus nem az amplitúdót, hanem a hangok eltérő visszaérkezési idejét veszi figyelembe. Így elvileg bármilyen hangból ugyanaz az eredmény érhető el. "A szoftverünk néhány milliméter pontossággal képes felrajzolni egy egyszerű, konvex szobát" – mondta Ivan Dokmanic kutatásvezető, a svájci Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) munkatársa.

A kutatásnak számos lehetséges alkalmazása képzelhető el, tette hozzá Dokmanovic a BBC-nek. "Egy koncertterem tervezése során például a kívánt visszhangok meghatározása esetén az építészek az algoritmus segítségével felrajzolhatják az ideális teret."

A virtuális valóság szintén profitálhat abból, ha pontosabb hangzást tudnak kapcsolni a dizájnerek a vizuális effektekhez. "Ha mást látsz, mint amit hallasz, az agy összezavarodik és dezorientált lesz. Ha viszont ismerjük a visszhangokat, a hangok szempontjából is realisztikus tereket hozhatunk létre" - hangsúlyozta a kutatásvezető.

További kutatások esetén Dokmanic szintén lát lehetőséget a bírósági alkalmazásban: egy ismeretlen helyen rögzített egyszerű hangból például elképzelése szerint lehet majd következtetni a térre, ahol felvették, így a kifejlesztett algoritmus a bizonyítási eljárásban is hasznos szerepet játszhat majd.

Rovatok