Index Vakbarát Hírportál

Az űrben mindenki kungfumester lehet

2013. június 20., csütörtök 10:27

Az űrből, pontosabban a 340 kilométeres magasságban keringő kínai űrállomásról tartott órát 330 pekingi általános- és középiskolás gyereknek csütörtök reggel Vang Ja-ping, a Sencsou-10 kínai űrhajó legénységének női tagja.

A Tienkung-1 kísérleti űrállomásmodulról magyarázó Vang szemléltető oktatását a kínai központi televízió élőben közvetítette, aminek köszönhetően a Hszinhua hírügynökség szerint előadásának országszerte 80 ezer oktatási intézményben körülbelül 60 millió nézője volt.

A mosolygós tanárnő a fizikáról, a súlytalanság állapotában tapasztalható jelenségekről, például az inga világűrbeli működéséről magyarázott válogatott közönségének. „Az űrben mindannyian kungfumesterek lehetünk” – csapta le a magas labdát a közvetítés során több harci pózt, illetve a karatefilmekből ismert, legendás lebegő lótuszülést is bemutató űrhajósnő.

A nyugati kommentárok szerint Vang űrshow-ja sokkal feszesebb és tanóraszerűbb volt, mint Chris Hadfield hasonló jellegű videói, de a cél ugyanaz volt: az űrkutatás, illetve a tudomány népszerűsítése az iskolás gyerekek körében.

Rovatok