Index Vakbarát Hírportál

Hülye ötlet nitrogént önteni medencébe

2013. június 21., péntek 15:42

A német Jägermeister nemrég medencés bulit tartott Mexikóban, és a szervezők több tíz litenyi folyékony nitrogént öntöttek a vízbe, hogy ködöt generáljanak. Az erről megjelent videókon látható, hogy eleinte csak a látványtól ájuldoznak a partizók, de két perccel később többen tényleg elájultak, úgy kellett kihúzni őket a vízből.

Először többen arra gyanakodtak, hogy a nitrogén reakcióba lépett a medencevízben lévő klórral, és valamiféle mérgező gáz keletkezett. Mások szerint a jéghideg nitrogén okozott gondot, hiszen ez az anyag köztudottan alacsony hőmérsékleten folyékony. De a szervezők elég lassan öntötték be a vízbe a nitrogént, aminek mínusz 196 Celsius-fok a forráspontja, tehát volt idő arra, elforrjon, mielőtt bárkinek a testéhez hozzáért volna.

A kémikusok kizárták, hogy toxikus felhő jött volna létre, mert a nitrogénnek az égvilágon semmivel nem szabadna reakcióba lépnie egy medencében. Egyszerűen arról volt szó, hogy a medence fölött elterülő nitrogénfelhő kiszorította onnan az oxigént, tehát a szerencsétlen fürdőzőknek nem volt mit belélegezniük.

Rovatok