Index Vakbarát Hírportál

Most fog robbanni a szúnyoginvázió

2013. június 21., péntek 13:16

A dunai ár levonulása után sok helyen maradnak olyan pangó vizek, amelyek nagyszerű élőhelyet biztosítanak a szúnyoglárváknak, és a meleg idő is kedvez a vérszívók szaporodásának. Mivel a szúnyog nemcsak a csípése miatt kellemetlen, hanem fertőző betegségeket is terjeszt, ezért el kell kezdeni a kémiai és biológiai irtást.

A szúnyogok ellen használt egyik hatóanyag a deltamethrin, egy szintetikus piretroid, amely a melegvérű állatokra veszélytelen, akut egészségügyi problémát nem okoz – mondta Reisinger Mátyás, a Magyar Egészségügyi Gázmesterek Egyesületének elnöke. Az irtást végző szakembereknek, akik rendszeresen és nagyobb mennyiségben érintkezhetnek a hatóanyaggal, védőruhát kell hordaniuk, és az érzékenyebb egyéneknél előfordulhat allergiás reakció, az anyag irritálhatja a nyálkahártyát és a bőrt.

A deltamethrin órák alatt lebomlik, és csak zárt, árnyékos területeken maradhat meg ennél hosszabb ideig. Bár a szernek nincs tartós hatása, használatakor többféle szabályt be kell tartani. A késő esti vagy a hajnali órákban kell kijuttatni, amikor a szúnyogok aktívak, és előre szólni kell a méhészeknek, hogy irtás lesz, mert a piretroidok minden rovarra hatnak, köztük a méhekre is.

Reisinger azt is elmondta, hogy a kémiai irtás helyett inkább a biológiai megelőzésre kellene nagyobb hangsúlyt fektetni. Ezt a beavatkozást a Bacillus thuringiensis var. israelensis baktérium toxinjával végzik el, amely csak a csípőszúnyog lárvájára hat, tehát nem veszélyeztet más, hasznos rovarokat, és nem kell az irtást napszakhoz igazítani . "Ez lenne a jövő, de nagyságrendbéli különbség van az árban" – mondta a szakértő.

Először entomológusnak kell megvizsgálnia a pangó vizekben élő lárvákat, hogy azokban milyen állapotban vannak, mert ha a megfelelő időpontban végzik el az irtást, akkor évente 4-5 kezelés is elegendő lehet a szúnyogok kordában tartására. Reisinger Mátyás kifejtette, hogy a lakosságot is érdemes lenne bevonni az irtásba, mert egy nagyobb eső után a házak környezetében létrejövő pocsolyák, a medencék, kerti tavak és esővízgyűjtő tartályok is szúnyogkeltetőként működnek.

Rovatok