Index Vakbarát Hírportál

Számolnak a növények a túléléshez

2013. június 24., hétfő 17:22

Brit kutatók azt állítják, hogy a növények bonyolult számításokat képesek végezni ahhoz, hogy túléljék az éjszakát. A tudósok maguk is meglepődtek azon, hogy létezik ennyire kifinomult módszer az élőlényekben.

Matematikai modellek bizonyították, hogy az éjszaka felhasznált keményítő mennyiségét a levelekben lévő kémiai anyagok segítségével számolják ki. A madaraknak vannak hasonló módszereik, ők a felhalmozott zsír mennyiségét számolják ki, hogy túléljék a költözést.

A John Innes Centre kutatói az Arabidopsis növényt vizsgálva jutottak erre a következtetésre. A növények éjszaka nem tudják használni a napfényt, hogy fotoszintetizáljanak, így a tartalékaikból kell élniük alkonyattól pirkadatig.

Ahhoz, hogy pontosan meghatározzák a szükséges tápanyag mértékét, pontos számításokat kell végezniük. Alison Smith professzor szerint ez matematikai számításokkal végzik el, persze itt a számítások alatt nem tudatos tevékenységet értenek.

A módszer a következő: éjszaka a növény levele felméri a keményítő mennyiségét, ez az információ egy belső órából jön, amely hasonló az ember belső órájához. A kutatók két molekulát vizsgáltak, az S-sel jelölt a keményítőt, a T-vel jelölt az időt jelentette. Ha az S molekula keményítőhiányt stimulál, a T megelőzi ennek bekövetkezését. Vagyis a keményítő felhasználásának mennyisége függ attól, S hogyan aránylik a T-hez.

Martin Howard professzor szerint ez az első bizonyíték arra, hogy a biológiában is léteznek kifinomult számolások. Ez persze nem bizonyíték a növények intelligenciájára, csak azt bizonyítja, hogy van egy olyan mechanizmusuk, amely automatikusan szabályozza, milyen gyorsan égessék a szénhidrátokat éjszaka.

Rovatok