Index Vakbarát Hírportál

Új földtörténeti korban élünk

2013. június 24., hétfő 11:52

Antropocén lenne annak az új érának a neve, ami hamarosan hivatalosan is bekerülhet a földtörténeti korszakok közé. A korszak az emberi tevékenység által bekövetkezett változásokat jelölné.

Az elmélet szerint a holocén kor nagyjából 11 ezer évvel ezelőtt kezdődhetett, és valamikor a 18. század vége és az 1950-es évek között végződött. A tudomány jelenlegi állása szerint most is a holocénben élünk, ez a legutolsó földtörténeti korszak – de ez a nézet sokak szerint már túlhaladott.

Az új tagolás azért teszi az új korszak megjelenését a 18. század végére, mert akkor növekedett meg a szén-dioxid és más üvegházhatást okozó gázok aránya a levegőben az iparosodás következtében. A korszak kezdetét köthetjük akár 1784-hez, James Watts gőzgépének feltalálásához, és innentől számíthatjuk az ember okozta globális felmelegedés kezdetét – legalábbis az okai ekkor alakultak ki.

De az új földtörténeti kor kezdetét egy későbbi időponthoz is köthetjük, ez lenne az Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti hidegháborús fegyverkezés kezdete, amikor a nukleáris kísérletek miatt megnövekedett a háttérsugárzás.

Egy új földtörténeti korszak megkülönböztetése az eddigitől időszerű volna, mert az emberi tevékenység okozta változások befolyásolják a Földet, és jól elkülöníthető korról van szó. Elég ha csak olyan jelenségeket nézünk, mint az erdők kiirtása, hatalmas földterületek használata különböző indokokkal (földművelés, városok terjedése), folyószabályozás, víztartalékok képzése, állatok tömeges kiirtása, új tájidegen fajok betelepítése egyes régiókba, környezetszennyezés, korábban nem ismert anyagok használata (például műanyag), új elemek létrehozása (a periódusos rendszer utolsó húsz eleme).

Az új földtörténeti kor bevezetését Eugene Stoermer és Paul Crutzen szorgalmazta, 2008-ban hivatalosan is javaslatot tettek a Geological Society of London rétegtani bizottságának. A bizottság megalapozottnak találta a kezdeményezést és vizsgálja a kérdést. Több egymástól független tudóscsoport is harcol, hogy az antropocén bekerüljön a földtörténeti időskálába. Sok kutató már most külön korszakként kezeli, például az Amerikai Földtani Társulat 2011 ülésén már számos kutató használta a kifejezést.

Rovatok