Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a tízezredik Föld-közeli kisbolygót

2013. június 26., szerda 12:51

Több mint tízezer aszteroida és üstökös halad el a Föld mellett, többségüket még mindig nem fedezték fel. A tízezredik megtalált aszteroida neve 2013 MZ5 lett, és június 18-án találták meg. A Föld-közeli aszteroidát a Pan-STARRS-1 űrtávcső fedezte fel.

A felfedezett Föld-közeli aszteroidák 98 százalékát a NASA által finanszírozott programokban találják meg, ezzel is így történt. Lindley Johnson, a Near-Earth Object Observations Program (földközeli égitesteket észlelő program) egyik vezetője szerint nagyon fontos mérföldkő a tízezredik ilyen aszteroida megtalálása.

De még legalább tízszer ennyit kell megtalálni ahhoz, hogy biztosak lehessünk, megtalálták az összeset, ami veszélyes lehet a Földre és az itt élőkre. A NEO-nak nevezett, potenciálisan veszélyes aszteroidák túlságosan is megközelítik a Földet, ezek azok a néhány méter és 40 kilométer közötti átmérőjű égitestek, amelyek 45 millió kilométernél közelebb kerülnek a bolygóhoz.

A 2013 MZ5 nagyjából háromszáz méter átmérőjű, pályájának kiszámítása után rájöttek, hogy nem veszélyes a Földre. A tízezer ismert NEO nagyjából tíz százaléka akkora, hogy becsapódáskor globális hatásai lennének. A NASA eddig nem talált olyan aszteroidát, amely ekkora és veszélyes is lenne a Földre, és valószínűleg néhány tucatnyi felfedezendő nagyobb NEO van még.

A többségnek jóval kisebb az átmérője egy kilométernél. A NASA szerint nagyjából 15 ezer olyan Föld-közeli aszteroida lehet, amely legalább 140 méteres átmérőjű, és több mint egymillió, ami 30 méteres. Egy 30 méter átmérőjű aszteroida becsapódása már jó eséllyel nagy pusztítást végezne lakott területen. A 140 méter átmérőjű aszteroidák harminc százalékát találták meg eddig, a 30 méteresekből azonban csak egy százalékot.

Rovatok