Index Vakbarát Hírportál

Zsúfolt városban találtak új madárfajt

2013. június 26., szerda 10:53

Teljesen új madárfajt találtak viszonylag meglepő helyen, Kambodzsa fővárosában, Phnompenben. A kambodzsai varrómadarat (Orthotomus chaktomuk) 2009-ben látták először, amikor rutinellenőrzéseket végeztek az mádárinfluenzával kapcsolatban.

Azóta az állatnak több példányát is látták a városban, és ezek alapján meg tudták különböztetni a többi varrómadártól. A varrómadár énekes madár, nevét arról kapta, hogy aprólékos munkával készíti el fészkét, a leveleket gondosan összefonva. Leggyakrabban Indiában, Kína déli részén, valamint a Maláj-félszigeten és Jáva szigetén fordul elő.

"Merőben szokatlan városi környezetben felfedezni új madárfajt" – lelkendezett Richard Thomas, az Oriental Bird Club tanácsának tagja. Ők például egy építkezés közepén látták a madarat.

A kutatók szerint ez a faj viszonylag kis területen él, a Mekong árterületének sűrű bozótosaiban élhetett eredetileg, onnan tévedt be a városba. A madárfigyelők általában nem figyelik ezeket a területeket, mert az itt élő madarak többnyire Ázsia többi területén is megtalálhatóak.

Rovatok