Index Vakbarát Hírportál

Jobb tolvajok a közösségben élő makik

2013. június 27., csütörtök 16:36

A közösségben élő makik sokkal jobb tolvajok, mint kevésbé szociális társaik. Önmagában ez a megállapítás nem is olyan meglepő, hiszen a szociális intelligencia elmélete azt feltételezi, hogy az evolúcióban az emberszabásúak intelligenciáját az okozta, hogy előre kellett jelezniük és manipulálniuk is egyben mások viselkedését.

A Duke University kutatói azt bizonyították be, hogy azok a makifajok, ahol a közösségibb élet a jellemző, hajlamosabb a hátuk mögött ellopni az ételt, mind szemtől szemben.

A kísérletben hat különböző makifaj összesen hatvan példányát vizsgálták. Három különböző szituációt alakítottak ki. Az elsőben két ember ült az asztalnál két tányér étellel. Az egyik ember az étel felé nézett, a másik elfordította a fejét. A második tesztben mindkét ember egyszerre nézett az étel felé, majd egyszerre fordultak el. A harmadikban mindketten az étel felé néztek, de eltakarták szemüket vagy szájukat egy fekete kendővel.

A nagyobb közösségből származó makik jobban tisztában voltak azzal a ténnyel, hogy az emberek figyelhetik viselkedésüket. A kisebb közösségből származó makik kevésbé voltak tisztában azzal, hogy merre is néznek a kutatók. Csak kevés maki tudott mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy a kutatók felkötötték a fekete kendőt. A nagyobb közösségben élő makik inkább akkor vették ez az ételt, amikor az emberek nem figyeltek.

Rovatok