Index Vakbarát Hírportál

Szabadon engedik a kísérleti csimpánzokat

2013. június 27., csütörtök 14:44

A csimpánzokon végzett orvosi kutatások többségét be akarja fejezni az Egyesült Államok, mivel az ember legközelebbi rokonai különleges tiszteletet érdemelnek. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) bejelentette, hogy néhány év alatt nyugdíjaz körülbelül 310 csimpánzt, amelyeket az állami gyógyászati kutatásokhoz használnak, és csak ötvenet tart meg olyan létfontosságú vizsgálatok számára, melyek másképp nem végezhetők el. Ezek a csodálatos állatok már így is rengeteg dolgot tanítottak meg nekünk – hangsúlyozta Francis Collins, a NIH igazgatója.

A döntés azóta várható volt, hogy a tekintélyes amerikai Orvosi Intézet 2011-ben kijelentette, nem igazolható a csimpánzok igénybe vétele a testi beavatkozással járó orvosi kutatások legtöbbjénél. A világ nagy részén már abbahagyták a kísérleteket az emberhez oly sokban hasonlatos állatokon.

Minden további kutatást, amelyet az NIH finanszíroz és csimpánzokat igényelne, szigorú szabályokhoz kötnek. Öt év múlva az NIH felülvizsgálja, a tudománynak szüksége van-e még a maradék ötven emberszabásúra.

Azt még nem tudni, hová vonulnak vissza az állatok, amelyek egész életüket kutatóintézetekben töltötték. Egy részüket befogadhatja a Louisiana állambeli Chimp Heaven rezervátum, az összes állat számára azonban nincs ott hely, így további lehetséges helyszíneket vizsgálnak.

Problémát jelentenek azonban az anyagiak is, az Egyesült Államok kongresszusa korlátozta az állatok nyugdíjas éveire költhető pénzt. Így most folynak az egyeztetések, hogy a csimpánzok jelenlegi ellátására fordított pénzeket megfelelő elhelyezésükre költhessék.

Csimpánzokon eddig is ritkán végeztek gyógyszerkísérleteket és más, beavatkozással járó kutatást, gyakoribb, hogy viselkedésüket vagy genetikai jellemzőiket kutatják. Az NIH tájékoztatása szerint a jelenleg folyamatban lévő kilenc gyógyászati célú projektből hatot korábban fognak befejezni. A 13 viselkedéstani, illetve genetikai kutatásból pedig öt ér véget a tervezettnél korábban. Bár az NIH nem nevezett meg konkrét projekteket, amelyekhez a jövőben is szükség lehet csimpánzokra, Francis Collins a lehetséges kutatások között említette a hepatitis-C elleni védőoltás kifejlesztését.

Rovatok