Index Vakbarát Hírportál

Az európai bolygóvadásznak is vége

2013. június 28., péntek 15:31

A Kepler űrtávcső után egy másik bolygókat kutató projektnek is vége szakadt. A COROT csillagászati műhold számítógépének meghibásodása miatt nem tudja elvégezni feladatát. A két űrben keringő szerkezet meghibásodásával a kutatók 2017-ig csak földi távcsövek megfigyelésére hagyatkozhatnak.

A COROT űrtávcsövet az Európai Űrügynökség indította útjára 2006-ban, a távcső a csillagok fényessége alapján következtet bolygó jelenlétére. Ezzel a távcsővel fedezték fel az első kőzetbolygót, az Exo-7b-t, amely 390 fényévnyire található a Földtől.

A COROT fedélzeti számítógépe tavaly novemberben romlott el, így nem tudta feldolgozni a 27 centiméteres távcsőből kapott adatokat. A műhold azonban kapcsolatban maradt a földi központtal, így a kutatók abban reménykedtek, hogy sikerül megjavítani a számítógépet. Nem így alakult.

A műhold kétszer annyi időt töltött az űrben, mint amennyire eredetileg tervezték, 2009 végén négy évvel meghosszabbították küldetését. A fenn töltött hét év alatt harminc bolygót fedezett fel és további száz bolygójelöltet talált.

A COROT ugyan Föld-körüli pályán mozog, de túl drága lenne űrhajóst küldeni a javításra, mint az a Hubble esetében tették néhány éve. A műhold ehelyett lassan veszít magasságából, végül a Föld légkörében ég majd el.

Rovatok