Index Vakbarát Hírportál

Szuperkönnyű az új szénhuzal

2013. június 28., péntek 09:55

Széndrótot fejlesztettek ki Nagy-Britanniában a Cambridge-i Egyetem tudósai abban a reményben, hogy idővel felválthatja a rézhuzalt, ha sikerült áramvezető-képességén javítani.

A kísérleti széndrótdarabka átmérője 1 milliméter. A huzal igen erős annak köszönhetően, hogy ezer Celsius-fokos hőmérsékleten készült. Nagy előnye a rézzel szemben, hogy tízszer könnyebb és harmincszor erősebb, de a fejlesztők szerint a szénhuzal az extrém hőmérsékletet is jobban bírja, mint a fémhuzalok nagy része. A súlyelőny döntő lehet idővel a széndrót előretörésében tekintve például, hogy egy 15 tonnás műhold tömegének egyharmada réz, vagy hogy egy Boeing 747-es repülőn 215 kilométernyi elektromos vezeték van, abban pedig két tonnányi réz. A világ rézeladásainak hatvan százalékából huzal készül.

Carbon Nanotubes

A széndrót hátránya azonban, hogy nem vezeti olyan jól az áramot, mint a réz: utóbbi két és félszer hatékonyabb. A kutatók csütörtökön jelentették be eredményüket megjegyezve, hogy még évek kellenek a gyakorlati használhatóság eléréséhez. Az újítás egyik legfontosabb eredménye, hogy a széndrótot hozzá lehet forrasztani a fémekhez, ezt a korábbi változatokkal nem lehetett megtenni. Ugyanakkor a kísérleteknek érdekes irányt adott az a felfedezés, hogy a réz vezetőképességét nagyban emeli, ha a fémet némi szénnel ötvözik. Az így kidolgozott magas vezetőképességű huzalokra nagyjából 10 évet kell még várni, a szénhuzal pedig még ennél is távolabbi cél.

Rovatok