Index Vakbarát Hírportál

30 Hirosimának felelt meg az orosz meteor

2013. július 1., hétfő 11:10

2013. február 15-én meteor csapódott a Föld légkörébe Oroszország, pontosabban az Urál-hegység déli részén található Cseljabinszk felett: az eset azért különleges, mert nagyon jól dokumentálták, rengeteg fotó, videó készült róla.

A becsapódásnak köszönhető lökéshullám rengeteg kárt okozott a városban, több mint 1500-an megsérültek. Alexis Le Pichon, a French Atomic Energy Commission kutatója szerint a lökéshullám annyira erős volt, hogy kétszer körbement a Földön.

„Első alkalommal azóta, hogy elkészült az IMS infrahanghálózat, több észlelés is egyértelműen arra mutat, hogy a hullámok kétszer körbeutazták a bolygót” – írták a tudósok a Geophysical Research Lettersben megjelent tanulmányukban.

A világméretű földrengésfigyelő hálózat, a The Global Seismic Network, és az EarthScope Transportable Array szintén észlelték a hullámokat, ahogy azok keresztülhaladtak az Amerikai Egyesült Államokon.

„Ezek a szeizmikus hullámokról a Földben, és a hanghullámokról az atmoszférában készült felvételek jó példák arra, hogy ezek a létesítmények hogyan tudják segíteni a globális szervezeteket a földrengések jobb megfigyelésében, a titkos nukleáris tesztek lebuktatásában” – nyilatkozta Greg Anderson az NSF kutatója.

Le Pichon és csapata 20 nemzetközi állomástól gyűjtött be adatokat, hogy pontosabban kiszámolhassák, mekkora volt a robbanás energiája a cseljabinszki becsapódáskor. „Az előzetes becslések alapján a robbanás energiája 460 kilotonna TNT-jével volt azonos” – írják a tudósok a Discovery Newson. Ez 30 Hirosima-méretű atombombának felel meg.

Ez a mennyiség messze a legnagyobb az 1908-as tunguszkai robbanás óta, amely 830 négyzetmérföldön több millió fát pusztított el. Peter Brown, a University of Western Ontario kutatójának mérései szerint a mostani meteor a légkörbe lépéskor 17 méter átmérőjű volt, és 7-10 ezer tonnát nyomott.

Rovatok