Index Vakbarát Hírportál

Édesanyja tüdejéből kapott részt a 3 éves

2013. július 1., hétfő 18:45

A világon először hajtottak végre középső tüdőlebeny átültetést élő donorból Japánban: egy édesanya tüdejének egy részét ültették át sikeresen hároméves fiába az Okajamai Egyetemi Kórházban.

A fiú a legfiatalabb tüdőátültetésen átesett beteg a kelet-ázsiai szigetországban. A műtet sikeres volt, a fiú magától kezdett lélegezni a középső tüdőlebeny átültetése után - közölte a kórház. A műtét bonyolult volt, de biztos vagyok abban, hogy az átültetés sikeres lesz - hangoztatta Oto Takahiro, az egyetemi kórház társprofesszora.

Az élődonoros tüdőtranszplantáció esetében általában az alsó lebenyt használják, mivel annak nagyobb a légzési kapacitása A fiúcska azonban a középső lebenyt kapta, amely kisebb és ezáltal megfelelőbb méretű számára, mint az alsó lebeny. Az anya határozott úgy, hogy tüdeje egy részét gyermekének adja, mivel nagyon csekély volt a lehetősége annak, hogy gyermekdonort találjanak - közölte a kórház.

A fiú két éve csontvelő átültetésen esett át leukémia miatt, de később az átültetett szövet immunreakciója a befogadó szervezettel szemben fellépett.

Rovatok