Index Vakbarát Hírportál

A kolerának ellenálló gént fedeztek föl

2013. július 4., csütörtök 16:59

Amerikai kutatók a bangladesi emberekben felfedeztek egy olyan gént, ami ellenáll a kolerának. A Harvard Egyetem Elinor Karlsson vezette kutatócsoportja megállapította, hogy a Gangesz partján élő népcsoport számára az ellenállóképesség evolúciós előnnyel járt, hiszen erről a vidékről származik az emberiséget évezredek óta fenyegető kolera.

A Science Translational Medicine-ben megjelent tanulmány szerint az öröklött tulajdonságot 42, véletlenszerűen kiválasztott bangladesi családnál vizsgálták. Az eredmények fényében könnyebb lehet megérteni, hogyan támad az emberre a kolera. A kutatók azt is megjegyezték, hogy az új ismeretek elősegíthetik az oltóanyag kifejlesztését és a gyógyítást is.

A kolera világszerte 3-5 millió embert fertőz meg évente; a betegség kimenetele gyakran a halál. A kórt a Vibrio cholerae baktérium terjeszti: a kolera széklettel, szennyvízzel és az ezekkel szennyezett élelmiszerrel terjed. Amint a baktérium megtelepszik a vékonybélben, súlyos hasmenéses tüneteket vált ki, ami a test kiszáradásához vezethet.

Rovatok