Index Vakbarát Hírportál

Kőomlásszimulátort fejlesztettek Svájcban

2013. július 5., péntek 17:31

A kőomlást valósághűen modellező számítógépes programot fejlesztettek ki Svájcban, hogy hatékonyabban védekezhessenek a természeti jelenség pusztítása ellen. A modellt a Zürichi Műszaki Egyetem Mechanikus Rendszerek Intézetével közösen készítették. A programmal azonosíthatók a veszélyeztetett területek, így a kantonok elhelyezhetik a balesetveszélyre figyelmeztető táblákat.

Werner Gerber, a svájci erdő-, hó- és tájkutató intézet (WSL) munkatársa elmondta: ez az első szimulációs program, ami számításba veszi a kövek valódi alakját is. Míg a korábbi modellek egyszerű golyókkal vagy kockákkal, kiterjedés nélküli, hipotetikus testekkel dolgoztak, addig az új program a felszíni formákat és a növényzetet is valósághűen modellezi. A program segítségével kiszámolható a kőzápor omlási pályája, a kövek sebessége, és a felverődés magassága, energiája is. A virtuális sziklákat így gurulás és visszaverődés közben lehet megfigyelni.

A következő hónapokban építőmérnökök, geológusok és környezetvédelmi szakemberek ingyen tesztelhetik a programot. A cél, hogy addig tökéletesítsék a modellt, amíg pontosan meg nem lehet vele határozni a kőomlások helyét. Az egyik kutató megjegyezte, hogy a modellel egyelőre még nem lehet megjósolni a kőomlásokat, mert ahhoz a hegységek talajkopását is elemezni kéne.

Rovatok