Index Vakbarát Hírportál

Tóriumos reaktort tesztelnek Norvégiában

2013. július 8., hétfő 14:03

A Thor Energy nevű tesztlaboratóriumban elkészítettek egy tóriumos atomreaktort. Egyelőre nem a világ energiakrízisét sikerült megoldani fúziós reaktorral, hanem a mostani hasadásos megoldásokban helyettesítették az uránt tóriummal. Ez az anyag jóval biztonságosabb, tisztább, és nem készíthető belőle atomfegyver, ami megnyugtató lehet a nukleáris energia ellenzőinek.

Egy megszokott atomreaktorban az üzemanyagként szolgáló uránt plutóniummá és néhány egyéb hasadóanyaggá alakítják. Ez lényegében szemetelés, mivel a legtöbb országban tilos az plutónium újrahasznosítása, ráadásul a maradék még évezredekig veszélyesen radioaktív marad.

Az atomerőművek biztonsága általában nagyon magas szintű, gyakorlatilag senki nem foglalkozik a plutóniummal. A tórium megoldást hozhat erre a problémára, mivel olcsó, bőségesen van belőle, és nincs benne elég hasadóanyag (231-es tórium) a láncreakcióhoz, viszont a tórum-oxid tízszázaléknyi plutónium-oxiddal való keverése után a kritikusság elérhető, így már reaktorokban lévő rudakká alakítható. A megoldás nem termel plutóniumot, így nem kell törődni az újrahasznosítással, ráadásul biztonságosabb, mivel magasabb az olvadáspontja és rosszabb a hővezető képessége.

Rovatok