Index Vakbarát Hírportál

Napenergia-rekord Németországban

2013. július 9., kedd 15:47 | aznap frissítve

Az elmúlt napokban sokat sütött a nap Németország fölött, és ennek köszönhetően a napcellák rengeteg elektromos áramot termeltek. A német napelemeket élőben monitorozó SMA Solar Technology adatai alapján a csúcsidőszakban 23,9 gigawatt volt a termelés, ami újabb termelési rekordot jelent az ország életében.

Ezzel a júniusban felállított 23,5 gigawattos csúcsot sikerült megdönteni. Az SMA által mért érték csupán egy becslés, amit a cég által működtetett több ezer napcella adatai alapján készítenek el. Az mindenesetre izgalmas tény, hogy Németországnak nap közben körülbelül 60 gigawatt elektromos áramot igényel, tehát délután háromnegyed kettőkor a Nap termelte meg az ország áramigényének körülbelül a 40 százalékát.

Nagyjából 1,3-1,4 millió napelem van Németország területén, és 8,5 millió ember él olyan épületben, amelyben napenergiával termelnek áramot, vagy azzal fűtenek.

A rekord nem Németország kitűnő földrajzi helyzetének köszönhető, hiszen a napsütéses órák száma alapján sok ország lekörözi. A németek azért vezetnek a napenergia hasznosításában, mert a politikusok az ügy mögé álltak, és az állam támogatásokkal segítik a napelemek terjedését.

Rovatok