Index Vakbarát Hírportál

Lóhere alakú a Naprendszer csóvája

2013. július 11., csütörtök 12:05

Most először láthatunk képet a Naprendszer csóvájáról, amiről a csillagászok eddig is sejtették, hogy ott van, de halvány elképzelésük sem volt arról, hogy miként nézhet ki. A NASA kutatói dohányzóasztal méretű Interstellar Boundary Explorer (IBEX) űrszondával derítették ki, hogy a csóva a négylevelű lóherére hasonlít.

Naprendszerünket a nap mágneses mezeje és a napszél által létrehozott buborék, a helioszféra veszi körül, ennek a része a csóva is. Ez a csóva sokkal nagyobb és érdekesebb felépítésű, mint azt a tudósok korábban gondolták, mondta David McComas, az IBEX projekt vezető kutatója, a texasi Southwest Research Institute munkatársa.

A kutatók szerint a Napból kiáramló részecskék határozzák meg a csóva méretét, és a négylevelű lóherére emlékeztető forma annak köszönhető, hogy a Nap pólusainál a szelek gyorsak, míg az egyenlítőjénél lassabbak. Nehéz volt képet alkotni a csóváról, mert az nem fényes részecskékből áll. Az IBEX azért tudott megbirkózni a feladattal, mert vannak olyan műszerei, amelyekkel kimutathatók az energetikailag semleges atomok (ENA).

Az IBEX körülbelül 322 ezer kilométerre van tőlünk, és kívül van a Föld mágneses terén, mert enélkül nem tudná megvizsgálni a helioszférán kívülről, a csillagközi térből érkező részecskéket.

Rovatok