Index Vakbarát Hírportál

Madagaszkáron lelassult az evolúció

2013. július 12., péntek 10:49

Madagaszkár hihetetlenül különböző állatoknak ad otthont, bár területe csak a Föld szárazföldjeinek egy százaléka, a világ állat- és növényfajainak három százaléka megtalálható itt. Sok olyan faj él itt, amely sehol máshol nem található meg a Földön.

Egy új tanulmány azt feltételezi, hogy vannak határai annak, hogy hány féle állatfaj élhet a szigeten és közel vagyunk a csúcsponthoz. A University of Rochester Ph.D hallgatója, Daniel Scantlebury a Proceedings of the Royal Society B tudományos szaklapban jelentette meg kutatásának eredményeit erről. Hét hüllő és kétéltű evolúcióját vizsgálta meg, elsősorban a családfájukra koncentrálva.

Az adaptív radiáció evolúciós folyamatot vizsgálta Madagaszkáron. Ez az a jelenség, amikor az evolúció alatt egy fajból több különböző faj fejlődik ki egymással párhuzamosan. Amikor Madagaszkár 88 millió évvel ezelőtt elszakadt Gondwanától és elhagyta a mai Indiát, teljesen más klímájú területre ért. Az új éghajlat miatt az ott élő növények és állatok megváltoztak, hogy alkalmazkodjanak a megváltozott viszonyokhoz.

A folyamatban teljesen új fajok alakultak ki, olyanok, amelyek sehol máshol nem találhatók meg. Az adaptív radiációnak azonban határai is vannak, amikor az ökológiai niche telítődik, az evolúció lelassul. Scantlebury kutatása szerint pont ez történik most Madagaszkáron.

Rovatok