Index Vakbarát Hírportál

Túl primitív a technológiánk ahhoz, hogy megtaláljuk a földönkívülieket

2013. július 12., péntek 13:41

A világ vezető csillagászai, köztük a brit Sir Martin Rees, a Royal Society asztrofizikusa és kozmológusa azt gondolják, hogy a földönkívüliek nem rádióhullámokat vagy látható fényt használnak kommunikációra, hanem teljesen más módszereket, például gravitációs hullámokat vagy neutrínókat. Olyan technológiát, amit a mai eszközeinkkel nem tudunk észrevenni.

Rees szerint a földönkívüli élet egyszerűen még az emberi megértésen túl van. Még az is elképzelhető, hogy pont előttünk vannak, mégsem látjuk. Az a gond, hogy olyan dolgokat keresünk, amelyek hasonlítanak az emberre, ugyanazt a matematikát és technológiát használják. Ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy létezik élet és intelligencia a Földön kívül, de ez olyan formában létezik, amit mi még nem tudunk elképzelni.

Frank Drake, a SETI alapítója úgy gondolja, hogy a műholdas televízió és a digitális forradalom láthatatlanná teszi a földi életet a földönkívüliek számára, mert ezzel elvágják az űrben is terjedő tévé- és rádiójeleket. A Földnek jelenleg nagyjából ötven éves héja van, amit az analóg tévék és rádiók sugárzása okoz. Drake szerint ezek a hullámok fehér zajnak tűnnének a figyelő földönkívülieknek. A jelek már elérték a környező csillagokat, de nincs utánpótlás a digitális technológia terjedése miatt.

A Tejútrendszerben lévő bolygók átlagos életkora nagyjából 1,8 milliárd évvel több, mint a Föld életkora, állítja Milan Cirkovic, a belgrádi Astronomical Observatory csillagásza. Ez azt jelenti, hogy az esetleges földönkívüli civilizációknak ennyivel több ideje volt a fejlődésre, vagyis jóval fejlettebb technológiával rendelkezhetnek.

Mivel eddig nem találtak bizonyítékot idegen létformákra, a kutatók szerint három dolog lehetséges. Az egyik, hogy mi vagyunk az első intelligens létforma az univerzumban, aki képes elhagyni bolygóját, vagyis nincsen még egy olyan civilizáció, amely olyan fejlettségi szinten van, mint az emberiség. A másik lehetőség, hogy számos civilizáció elérte, sőt meghaladta ezt a fejlettségi szintet, de olyan irányt vett fejlődésük, amely már nem érzékelhető számunkra. A harmadik lehetőség, hogy voltak mások is, de valamilyen kozmikus torlaszhoz értek, amely elpusztította őket, vagy megakadályozta elterjedésüket egy kisebb területen kívülre.

Mivel a Föld elhelyezkedése időben és térben teljesen véletlenszerű, a kutatók az első elméletet nem tartják valószínűnek. Ismerve az emberi evolúciót, nincs semmi misztikum vagy különlegesség a fejlődésben, a nagy számok törvénye alapján pedig kell lennie olyan bolygónak, ahol van valamilyen élet. Ha ez igaz, akkor annak az esélye szinte nulla, hogy a földi civilizáció az első, amely elérte ezt a fejlettségi szintet.

Rovatok