Index Vakbarát Hírportál

A Föld hatévente felgyorsul, majd lelassul

2013. július 14., vasárnap 08:27

Egy új tanulmány szerint a Föld forgása 5,9 évente enyhén felgyorsul, majd megint lelassul. A kutatók ezt a mágneses mezőben történt változások alapján állapították meg.

A változás nem nagy, alig néhány millimásodperces naponta. A föld forgásának sebességét távoli égitestek figyelésével tudják megállapítani úgy, hogy megállapítják, hogy ugyanaz az égitest mikor kerül megint a látómezőbe – ez egy nap hossza.

A Nature magazinban megjelent tanulmány ismétlődő szabályokat talált a nap hosszában. A kutatók már korábban megállapították, hogy hat évente ismétlődik a nap hosszában történt változás. Most azonban azt is sikerült megállapítani, hogy ez az ismétlődés viszonylag szabályos, pontosan 5,9 évente következik be.

Több évtized adatait felhasználva arra a következtetésre jutottak, hogy a gyorsulások és a lassulások mindig pontosan követik egymást. Azt azonban még nem tudják, mi okozhatja ezt a változást a Föld forgási sebességében. Annyit sejtenek, hogy nem külső hatás eredménye, hanem valami olyan okozza, ami a Föld belsejében van.

Rovatok