Index Vakbarát Hírportál

A T-Rex mégsem volt dögevő

2013. július 16., kedd 16:01

Bár nagyon sok tudós azt feltételezte, a Tyrannosaurus rex nem volt dögevő. Eddig nem találtak bizonyítékot arra, hogy élő állatokra vadászott volna. Egészen mostanáig.

Kutatók egy Tyrannosaurus rex fogát találták egy növényevő kacsacsőrű dinoszaurusz farkában. A leletet a dél-dakotai híres Hell Creeknél találták.

Eddig is találtak T-Rextől származó karom, harapás és fognyomokat, még fogakat is más állatokban, de nem volt egyértelmű, hogy maga az áldozat halott volt-e már akkor, vagy vadászott rá a T-Rex.

A mostani bizonyíték azért egyértelmű, mert a fogat olyan helyen találták, amelyet már körbenőtt a csont. Vagyis a T-Rex megharapta a növényevőt, beletört a foga, de a kacsacsőrű túlélte a támadást. A növényevő farkán aztán néhány hét alatt begyógyult a seb és a csont is beforrt.

A fenti lelet bizonyítja, hogy a Tyrannosaurus rex vadászott prédáira – magyarázta Thomas Holtz, a University of Maryland in College Park paleontológusa. Ugyanakkor Holz szerint ez nem perdöntő bizonyíték, hiszen a hiénák is dögevők, de néha vadásznak is.

Rovatok