Index Vakbarát Hírportál

Elindulhat az űrbe közösségi műhold

2013. július 16., kedd 11:33

Elkészültek a világ első nyílt forráskódú pikoműholdjai, amiket augusztusban egy japán teherszállító űrhajóval fognak Föld körüli pályára állítani. A kaliforniai NanoSatisfi nevű vállalat mindegyik ArduSat műholdjának megépítésére kétszázezer dollárt fordított, és ezen kívül még százezerre volt szüksége a fellövéshez.

Bár a cég egymillió dolláros induló tőkét szerzett befektetőktől, a Kickstarteren is kampányt indítottak és sikeresen összegyűjtöttek még százezret. Utóbbira nem is annyira anyagi okokból volt szükség, hanem inkább a közösség bevonása miatt. A pénzért cserébe felajánlották a támogatóknak, hogy kedvezményes áron végezhetnek el kísérleteket a beépített szenzorokkal.

Mindegyik műhold a hobbi-számítógépépítők által kedvelt Arduino alaplapra épül, és tízféle szenzor van rajtuk, például Geiger-Müller számláló, magnetométer, hőmérő, illetve két optikai és egy infravörös kamera. Ezek az olcsó, 10x10x10 centiméteres műholdak csak néhány hónapon át maradnak a világűrben, ezután visszazuhannak és elégnek a légkörben.

A Nanosatisfi a következő öt évben százötven műholdat szeretne feljuttatni, és az oktatási intézményeknek akarnak pénzért szolgáltatásokat nyújtani. Céljuk, hogy öt éven belül félmillió tanulónak legyen hozzáférése műholdakhoz.

A projekt Kickstarter-kampányát szervező csapatnak magyar tagjai is volt: a kommunikációért egy magyar lány, Kovács Réka felelt, aki a Space University ösztöndíjasaként gyakorlaton volt a NASA Ames Research Centerében.

Rovatok