Index Vakbarát Hírportál

Ágyúval lövik át az Európa jegét

2013. július 17., szerda 09:25

Katonai szerkezetnek tűnő, Penetrátor (vagyis behatoló) nevű, ennek ellenére tudományos célokat szolgáló szondát küldene az University College London tudóscsapata a Jupiter Európa nevű jeges holdjára. A múlt héten a 20 kilós lövedék egy prototípusát már keresztüllőtték egy 10 tonnás jégtömbön, most pedig az Európai Űrügynökség jelentette be, hogy támogatja az ötletet.

A Penetrator egy az Európa körül keringő műholdról indulna, és a cél az lenne, hogy jó néhány méterrel a jégbolygó felszíne alá hatolva gyűjtsön adatokat. Bár valóban lövedéknek tűnik, a szeizmográfokat és egyéb mérőeszközöket szállító szerkezet nem fegyver: a mérések eredményeit vissza tudná sugározni az őt elindító szatelitnek, ami továbbíthatná azokat a földi irányításnak. Egy műholdról akár több Penetrator is kilőhető lenne, így teljesebb képet kaphatnánk az Európáról.

British space penetrator passes icy test

A lövedékek komoly méretbeli korlátozást is jelentenek, ráadásul a leérkezés utáni további mozgás is kizárt, és persze nem baj, ha a felszerelés kibírja a becsapódás mostoha körülményeit. A rendszer teljes kiépítéséhez még legalább egy évtized kell, de a tervek szerint ez lehet a legesélyesebb módszer arra, hogy végre kiderüljön, van-e élet a jégholt páncélja alatt.

Rovatok