Index Vakbarát Hírportál

Láthatatlanná tevő ruha készült szörfösöknek

2013. július 18., csütörtök 11:23

Láthatatlanná tevő ruha készült szörfösöknek Nyugat-Ausztráliában, hogy megvédje az extrémsportolókat az elmúlt években szaporodó cápatámadásoktól. Az öltözékeket több mint két év alatt fejlesztették ki, és szerdától kaphatóak 495 dolláros (111 ezer forint) áron.

A University of Western Australia kutatói a cápák mozgását nyomon követő Shark Attack Mitigation Systems (SAMS) tervezőivel együtt fejlesztették ki a szörfruhát, ami életeket menthet a vízben.

A neoprén ruha koncepciója arra épül, hogy a cápák színvakok. Az Elude nevű modell lényege az álcázás, olyan színeket használ, amik elrejthetik a sportolót a vízben. A másik típus a Diverter nevet kapta, ezen fehér és sötétkék csíkok vannak, amellyel a természetben előforduló figyelmeztető jeleket másolják, ezek elvileg elijesztik a potenciális támadókat.

Shaun Collin, az egyetem óceániai intézetének igazgatója elmondta, hogy több tudományos felfedezést és megfigyelést használtak fel a dizájnhoz. A ruhát tigriscápákkal teli vízszakaszokon tesztelték, egyelőre nem emberekkel. A teszteket nyáron nagy fehércápákkal folytatják Dél-Ausztrália és Dél-Afrika vizeiben.

Rovatok