Index Vakbarát Hírportál

Mégsem olyan jótékony a vörösbor?

2013. július 22., hétfő 12:09

Egészséget és hosszú életet ígérnek a kékszőlő antioxidánsaiból készült étrendkiegészítők, most azonban kiderült, hogy a resveratoltartalmú szerek kiütik a sportolás előnyeit.

Mostanáig csodaszerként tartották számon azokat az étrendkiegészítőket, amelyek a vörösbor egészségügyi szempontból hasznos tulajdonságait koncentrálják. Az ilyen antioxidáns tartalmú szerek a kékszőlő héjában megtalálható anyagot, a resveratolt tartalmazzák. A resveratol a kékszőlő és a vörösbor sötét színéért felelős anyag, és a tapasztalatok szerint segítségével csökkenthető a szív-és érrendszeri megbetegedések, az elhízás, vagy akár a rák kialakulásának kockázata. Kérdéses, hogy a resveratol jótékony hatását a "francia paradoxon" is igazolja-e, vagyis hogy tényleg a sok jó minőség vörösbor miatt maradnak egészségesek a zsíros ételeket kedvelő franciák, mindenesetre a szert magasztaló tudományos cikkek tucatjai állították ezt is.

Most azonban ledőlni látszik a természetes antioxidánsnak épített oltár, kiderült ugyanis, hogy a vörösbor hasznos összetevője akár két hónapnyi kemény edzés eredményeit is megsemmisítheti, írja a Guardian. A vonatkozó kutatás szerint az edzéssel a koleszterin és az egyéb káros vérzsírok aránya a vérben csökken, de ezt a hatást a resveratol kiüti.

A resveratol a vérben ugyanis a szabadgyökök elpusztításával jótékonykodik. A szabadgyökök a sejtek és szövetek károsodását okozzák, az öregedéstől a rákig szinte mindenért okolhatóak. A friss kutatási eredmények szerint viszont ugyanezek a molekulák szerepet játszhatnak a test regenerációjában az edzések után, és ha kapszulákkal pusztítják őket, lelassulhat ez a gyógyulási folyamat. Így tornázás előnyei, mint például a hosszú távon kialakuló alacsony vérnyomás, vagy a növekvő oxigénfelvétel elmaradhatnak.

Az erre vonatkozó kutatásban 27 hatvanas éveikben járó férfit kértek meg, hogy nyolc héten át intenzíven eddzenek. A csoport fele ez idő alatt napi 250 mg resveratrolt kapott, a többiek pedig csak placebót. Szakértők szerint a resveratol negatív hatása hasonló lenne a nők és a fiatalabb férfiak esetében is. Sőt, azt gondolják, hogy a jelentősebb C-vitamin fogyasztás is ugyanilyen eredményeket hozna.

Habár a resveratol tartalmú, azonos néven is forgalmazott étrend-kiegészítők szedését érdemes átgondolni, a borszeretőknek nem kell aggódniuk a lap szerint. Néhány pohár italban ugyanis közel annyi resveratol sincs, hogy semlegesíthetné a sportolás előnyeit.

Rovatok