Index Vakbarát Hírportál

Németországban nem gyógyszer az e-cigi

2013. július 22., hétfő 12:53

Nem minősül gyógyszernek a füstmentes elektromos cigaretta, döntött a müncheni Közigazgatási Bíróság, igazat adva ezzel egy elektromos cigaretta gyártóknak. Ez azt jelenti, hogy az elektromos cigiket továbbra sem lehet alávetni gyógyszerengedélyeztetési eljárásnak, vagyis a különböző egészségügyi teszteknek. Azt ugyanakkor a múlt csütörtöki szóbeli döntés sem tisztázta, hogy az e-cigaretta dohányterméknek minősül-e. A bíróság még vitatja a kérdést, írja a Focus Online.

Magyarországon a nikotinos e-cigaretták engedély nélküli gyártása és forgalmazása július elseje óta bűncselekménynek számít. Az új szabályozás felháborodást váltott ki az iparág hazai szereplőinek részéről, petíció is született annak érdekében, hogy a nikotinos e-cigarettákat emeljék ki a gyógyszertörvény hatálya alól.

Az e-cigi piacra az Európai Unióban eddig nem vonatkozott egységes szabályozás. Egyes helyeken teljesen tiltják, máshol bizonyos megkötésekkel szabad árusítani, és olyan ország is van, ahol nikotintartalmú terápiás eszközként kapható a gyógyszertárakban. Az Unió törekszik a közös szabályozás kialakítására, de az irány egyelőre nem egyértelmű.

Rovatok