Index Vakbarát Hírportál

Új betűért lobbiznak az angol ábécébe

2013. július 23., kedd 11:08

Az ausztrál restaurátor Paul Mathis egyetlen betűvel helyettesítené a "the" angol névelőt, ennek érdekében idáig 38 ezer dollárt fektetett a szimbólum kifejlesztésébe. A megrajzolt ligatúra a t és a h betűk összevonásából született, leginkább a szerb Ћ-re hasonlít.

Mathis azt szeretné, ha találmánya lenne az angol ábécé 27. betűje. Az "és"-nek is megvan a saját jele, pedig az csak az ötödik leggyakoribb szó az angolban, érvel. Itt az idő, hogy megadjuk ugyanezt a tiszteletet az "az"-nak is – mondta.

Az "és" ligatúrája (&), ami nem más, mint a latin "et" e és t betűjének nyomdai összevonása, és valamikor valóban része volt az angol ábécé: az iskolai memorizáló kántálások végén a z után emiatt kellett sokáig "and"-et mondani.

The Ћ Symbol App

A középkorban a kódexmásolók nagyon sok hasonló ikerbetűt használtak, egyrészt, hogy munkát takarítsanak meg, másrészt, hogy a sorokat megfelelően ki tudják tölteni. A ligatúrákat általában kétféleképpen hozták létre: a betűket egymásba tolták vagy ívvel kötötték össze.

Mathis szerint egyszerűsége miatt az új szimbólumnak az sms-ezők és a twitterezők is hasznát látnák. Amíg sikerül meggyőznie a mobilgyártókat és klaviatúrafejlesztőket, ezzel az appal felteheti a gépére az új betűt – írja a Daily Telegraph.

Rovatok