Index Vakbarát Hírportál

Veszélyesek az újgenerációs köpőcsövek

2013. július 23., kedd 12:12

Bár az iskolai köpőcsövezés technikája szépen fejlődik, a Z generáció szimpla papírgalacsinok helyett méretes dartsokkal operál, a nyugati civilizációnak most már bizonyítottan annyi. A hanyatlás cáfolhatatlan bizonyítéka, hogy a fiatalok internetről próbálják megtanulni, hogy kell egy rendes köpőcsövet megcsinálni. És még így is képesek kilövés helyett beszippantani a lövedéket.

Ohioban a közelmúltban ezért kellett egy 15 éves fiút ellátni a sürgősségin. Mint kiderült, nem volt egyedül, több kortársa hasonlóképpen járt. A légjáratába került hegyes tárgy miatt a fiú már három órája köhögött, mire orvoshoz került. Bár ott csak annyit mondott, hogy a testvéreivel játszott, a röntgenfelvétel kimutatta a lövedéket. Azt végül sebészeti beavatkozás nélkül sikerült eltávolítani, a fiú sérülés nélkül megúszta a dolgot.

A többieknek is szerencséje volt, de a légjáratokba kerülő idegen tárgy mindig életveszélyt jelenthet. A hegyes lövedék lyukat üthet a légjáratokon vagy a tüdőn, és megsértheti a gégét is.

„A köpőcső szerkezete kifejezetten alkalmas az idegen tárgyak beszippantására” – idézi a livescience.com Dr. Kris Jatna fül-orr-gégész specialistát. A kilövést megelőző mély lélegzetvétel során a hangrés teljesen kinyílik, megkönnyítve a tárgyak akaratlan beszippantását.

Az esetről beszámoló kutatók szerint az internetes útmutatások szerint készített köpőcsövek különösen veszélyesek lehetnek, az oktatóvideók ráadásul nem tájékoztatnak a lehetséges veszélyekről.

How to Make a Blow Gun - BB Blow darts

Rovatok