Index Vakbarát Hírportál

Így borítja el a víz az Északi-sarkot

2013. július 25., csütörtök 15:42

Felvette egy Északi-sarkon fix helyen rögzített webkamera, ahogy az egyik, amúgy jéggel borított területet nagyon gyorsan ellepi a víz. A felvételek alapján a jég olvadása július 13-án kezdődött, miután két hétig melegebb időjárás volt az Arktiszon. Az amerikai National Snow & Ice Data Center szerint júliusban a hőmérők 1-3 Celsius-fokkal többet mutattak, mint ami a Jeges-tenger átlaga.

Az olvadékvíz sokkal könnyebben keletkezik olyan helyeken, ahol friss, vékony jég van: ilyet találunk az arktiszi jégtakaró több mint felén. A jég felszínén így keletkező tavak hálózatot alkotnak, amely elnyeli a napból érkező hőt. A vastag, többéves jégtáblák, amelyek már több fagyási-olvadási szezont túléltek, sokkal kevésbé valószínűen alkotnak ilyen hálózatot, azért is, mert felszínük durva, egyenletlen.

Jobb ha tudod: Elolvadt az Északi-sark

Július az olvadási holnap az Arktiszon, ilyenkor olvad leggyorsabban a tengeri jég. A webkamerán látható jelenség tehát nem egyedi eset, sokszor előfordul, és intenzitását leszámítva nincs közvetlen összefüggésben a globális felmelegedéssel. A héten érkezik egy arktikus, néha hurrikán erősségű ciklon is, amely tovább töredezi a jeget, megkavarja az óceánt, ezzel sietteti a nyári olvadást.

Az 1970-es évek óta figyelik a sarki jeget, tavaly szeptember 16-án volt az eddigi legalacsonyabb a jét vastagsága.

Rovatok