Index Vakbarát Hírportál

Végre direkt esett szét egy orosz rakéta

2013. július 26., péntek 10:10

Csendes-óceán felett a légkörben megsemmisült a Progressz M-18M orosz teherűrhajó, el nem égett darabjai a Csendes-óceánba hullottak - közölte pénteken az orosz űrkutatási hivatal (Roszkoszmosz).

A tájékoztatás szerint magyar idő szerint két óra 45 perckor a teherűrhajó darabjai a Csendes-óceánba zuhantak és a tengerfenékre süllyedtek az erre a célra kijelölt külön biztonsági zónában, messze a hajózási útvonalaktól.

A Progressz M-18M néhány órával korábban levált a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz Pirsz moduljáról, majd több mint három óra múlva a fedélzeti számítógép parancsára működésbe léptek a fékező hajtóművek. A légkörben el nem égett részei belehullottak az óceánba, az Új-Zélandtól négyezer kilométerre keletre fekvő űrhajótemetőbe. Az orosz űrhajózási hivatal szerint az űrhajók megsemmisítésének ez a módja nem okoz környezeti károkat.

A Progressz M-18M idén február 12-én érkezett az ISS-re több mint két és fél tonna teherrel a fedélzetén. Üzemanyagot, oxigént, vizet, kísérleti berendezéseket, orvosi eszközöket, élelmiszert és a Nemzetközi Űrállomás legénységének szánt csomagokat szállított. A következő teherűrhajó, a Progressz M-20M indítását július 28-ra tervezik a kazahsztáni Bajkonur űrkikötőből.

Rovatok