Index Vakbarát Hírportál

Megették a világ legritkább polipját

2013. július 29., hétfő 15:34

A hatlábú polipok (hexapus) esetében a többes szám használata szinte indokolatlannak tűnhet; a ritka tengeri élőlényből eddig csak két példányt találtak. A másodikra nemrég bukkantak rá, amikor egy turista kifogta a görög tengerparton. A természettudósok sajnos nem tudták megvizsgálni az állatot, mivel az egy tányéron végezte, egy fél citrom és egy szelet paradicsom társaságában.

Labros Hydras, a 49 éves washingtoni mérnök a görögországi Papa Nero strandon látta meg a ritka hatlábú állatot. Miután kihúzta a vízből, egy kővel agyonverte, majd elvitte a helyi kocsmába, ahol megkérte a szakácsot, hogy süsse meg. A szakács ezt visszautasította, így Hydras maga sütötte meg a polipot. Csak azután jött rá, hogy milyen ritkaságra bukkant, miután már megette.

„Olyan íze volt, mint a közönséges polipnak” – mondta Hydras, aki rosszul érzi magát a történtek miatt. Mint elmondta, amikor kifogta az állatot, nem gondolta, hogy különleges állat lehet; azt hitte, hogy az állat egyszerűen hat csáppal született. Hydras és családja már többször nyaraltak Görögországban, és többször fogtak polipot a tengerben, így bele sem gondolt, hogy a ritka példányt esetleg nem kéne megennie. Hogy valamelyest jóvátegye a hibáját, a mérnök felajánlotta a polipról készült fotóit a tudománynak, hogy jobban megismerhessék az állatot.

A mostani eseten kívül csak egyszer fordult elő, hogy hatlábú polipot fogtak; arra a példányra 2008-ban bukkantak rá. Matt Bentley, a Newcastle Egyetem tengerbiológusa szerint nem biztos, hogy külön fajról van szó. Elképzelhető, hogy az állat még a fejlődése korai szakaszában deformálódott, de az is lehet, hogy egy sérülésben veszítette el két másik lábát, amiből idővel felgyógyult.

Rovatok