Index Vakbarát Hírportál

A fákról a földre költöznek az orangutánok

2013. július 30., kedd 09:26

Új viselkedésmintát figyeltek meg kutatók a Borneón élő orangutánoknál: az emberszabásúak nemcsak élelemért jönnek le a fáról, de nagyobb távolságok megtételekor sem feltétlenül az ágak között közlekednek. Bár ez még nem a Majmok bolygójának előszele, a jelenség jól mutatja, milyen hatalmas változtatásokra kényszeríti az állatvilágot az emberek életterének egyre jelentősebb növekedése.

A kutatócsoportot Brent Loken (Fraser Egyetem) és dr. Stephanie Spehar (Wisconsin Oshkosh Egyetem) vezette. A csoport a sziget legkevésbé kutatott területén, a kelet-kalimantáni régióban, 38 négyzetkilométeren tett ki kamerákat.

Bár az eredmények szerint az orangutánok minden eddigi megfigyelésben látottnál többet vannak a földön, a kutatók nem értik pontosan, az állatok miért is jönnek le a fáról. „Mivel a földön nincsenek rájuk nézve veszélyes ragadozók, a változás nem jelent veszélyt az orangutánokra, az igazi kényszert az élőhely gyors és példa nélküli méretű csökkenése jelentheti” – mondta Loken. „Borneó bányái és erdei ültetvényei mellett az erdőből már csak foltok maradtak. A megváltozó környezet viselkedésbeli és szokásbeli változásokra bírhatja rá az állatokat.”

A tanulmány azonban rámutat: nem csupán arról van szó, hogy az orangutánok ezentúl a földön sétálva keresnek majd új élőhelyet, ha az ember elpusztítja azt, ahol épp élnek. „Bár a jelek szerint ezek az állatok a korábban gondoltnál jobban alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez, a túléléshez összefüggő erdőkre van szükségük” – nyilatkozta dr. Spehar.

Egy másik megfigyelés szerint az orangutánok egy alfaja már nagyobb állkapoccsal születik, hogy az élelemben szegény környezetben is fenn tudjon maradni, gyümölcsök helyett a fák kérgét majszolva. Loken szerint az orangutánok túlélésének nem az a kulcsa, hogy az állatok a lombok közül a földre költöznek: ha az erdők eltűnnek, az emberszabásúakból sem marad Borneón egy sem.

Rovatok