Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mire jó a monogámia

2013. július 30., kedd 09:18

Egy kutatócsoport szerint a monogámia azért alakulhatott ki az embernél és néhány főemlősnél az evolúció során, hogy így akadályozzák meg az utódok megölését. A PNAS-ban megjelent tanulmány szerint a tartós páros kapcsolatokban a hímek nemcsak gondoskodnak az utódokról, de meg is védik őket más hímektől. A nősténynek ez biztosítja, hogy előbb lehessen vemhes.

A monogámia a madaraknál elterjedt viselkedés, de az emlősöknél igen ritka. Ezeknél az állatoknál az utódok az anyaméhben fejlődnek ki, és a születés után a szoptatás miatt is sokáig függenek az anyjuktól. Ebben az időszakban a nőstény nem képes az újabb szaporodásra, és ezalatt a hímek más partner után néznek. A főemlősök egynegyedénél azonban kialakult a szociális monogámia, ahol a partnerek párkapcsolatban élnek, közösen nevelik fel az utódot, de előfordulhatnak más szexuális kapcsolatok is.

Apa vigyáz, anya főz

Christopher Opie, a brit University College London kutatója és csapata 230 egyed családfáját megvizsgálva információkat gyűjtöttek párosodási szokásaikról, továbbá arról, hogy milyen magas a populációban a kölykök megölésének aránya és milyen arányú a szülői gondoskodás. Ennek alapján arra következtetnek, hogy a monogámia elsősorban amiatt fejlődhetett ki, hogy megakadályozzák az utódok megölését. A hímek ugyanis gyakran megölik más hímek utódait, hogy a nőstény hamarabb termékeny lehessen az ő utódjukkal.

Egy monogám kapcsolatban az apa meg tudja védeni utódait az ilyen támadásoktól, és ha meg tudják osztani egymás közt a gyermek gondozásával járó terheket, az anyának több erőforrása marad a szoptatásra. Ennek hatására csökkenhet is a szoptatási időszak hossza, így a nőstény hamarabb készen áll az újabb terhességre.

Sok főemlősfajnál hosszú a gyermekkor, tehát a szülőktől való függés időszaka - részben azért, mert ezeknek az állatoknak viszonylag nagy agya van, és ennek több időre van szüksége a kifejlődéshez. Az utódnevelésben együttműködő apák biztosítják ezt a hosszú gyermekkort, időt adva az agy kifejlődésére. Feltehetőleg az embernél is hozzájárult a monogámia az összetett agy kialakulásához.

Rovatok