Index Vakbarát Hírportál

Húgyból nyert őssejtből készítettek fogat

2013. július 30., kedd 14:47

A Kínai Tudományos Akadémia (CAS) bejelentette, hogy sikeresen képeztek emberi foghoz hasonló szöveteket, méghozzá vizeletből kinyert őssejtekkel. Számos kutatócsoport foglalkozik azzal, hogy pótolják az öregség vagy a rossz szájhigiénia miatt elveszített fogakat. Ezen a területen sokat foglalkoznak őssejtkutatással is, mivel ebből az emberi test sokféle szövete előállítható.

A Cell Regeneration Journalban megjelent keddi közlemény szerint a most létrehozott szövetek fizikai tulajdonságai, rugalmassága és keménysége nagyon hasonlít az emberi fog szerkezetéhez. A tanulmány szerint a CAS Biomedicina- és Egészségügyi Intézetének Pej Tuan-csing vezette kutatócsoportja az emberi vizeletből nyerte ki az őssejteket.

Mivel a kiválasztott víz útja során magával sodor testi sejteket, laboratóriumi eljárással el lehetett különíteni olyanokat, melyeket őssejtté tudtak alakítani. Ezeket egérembrióból vett fogőssejtekkel vegyítették, majd egértestbe ültették a keveréket, amelyből három hét elteltével fogszerű szövet alakult ki. Ennek a tulajdonságai az emberi fogéhoz hasonlóak; zománccal, dentinnel, fogbéllel és fogcementtel rendelkeznek.

A vizeletből nyert őssejtek alkalmasak a páciensre szabott fogszövet, sőt teljes fog kifejlesztésére is. A jövőben a gyógyszertesztelés és a tökéletes fogregeneráció is lehetségessé válhat. Egyelőre azonban csak állati sejtekkel kísérleteztek, és az így létrejött fogzománc sem elég kemény, de Pej úgy látja, az eljárás további finomításával ezek a problémák megoldhatók.

A Londoni Egyetem őssejtkutatója, Chris Mason szerint a vizelet igen szerencsétlen kiindulási pont. A kutató szerint a vizelet az egyik legrosszabb forrás, mivel kevés benne a sejt, és ezeknek az őssejtté alakítása ritkán sikeres. A szennyeződés veszélyével is számolni kell, ugyanis a vizeletben nagyobb arányban találhatók baktériumok, mint a test más őssejtforrásaiban. Mason azt is elmondta, hogy nehéz őssejtekből tökéletes fogat létrehozni, mivel a fogbelet idegek és erek hálózzák be, és integrálni kell, hogy a fog valóban tartós legyen.

Rovatok