Index Vakbarát Hírportál

A vizelet mégsem jó medúzacsípésre

2013. július 31., szerda 16:16

A brit tengerpartokon az utóbbi időben annyira elszaporodtak a medúzák, hogy a Brit Vöröskeresztnek figyelmeztetést kellett kiadnia arról, hogy senki ne pisilje le a medúzacsípést, ugyanis az általános hiedelemmel szemben ez semmit sem ér. (Az, hogy a medúzacsípésre a húgy jó hatást gyakorol, valószínűleg azért terjedt el széles körben, mert a Jóbarátok egyik epizódjában Chandler is ezzel a módszerrel próbál segíteni Monicán.)

A Marine Conservation Society ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy a meleg időjárás miatt megnőtt a medúzaállomány a part környékén, de ha valakit meg is csípnének az állatok, akkor se kövessék a városi legendát. Joe Mulligan, a Brit Vöröskereszt vezetője elismerte, hogy a medúzacsípés rendkívül fájdalmas lehet, de ez a fájdalom semennyit sem fog enyhülni attól, ha lepisiljük a csípés nyomát, mivel a vizeletben nincsenek meg azok a vegyi anyagok, amik semlegesíthetnék a hatást.

Medúzacsípés esetén a legjobb kezelési módszer a közönséges háztartási ecet, illetve a tengervíz lehet. Medúzacsípés után tanácsos kiúszni a vízből, hogy az állat ne csíphessen újra; ezután ajánlott ecetet locsolni a bőrre, mivel az ecetsav hatékonyan semlegesíti a medúzacsípés okozta fájdalmat. Mulligan szerint szükség esetén a tengervíz is hatásos lehet; bár az óceániai strandokon a fürdőzőknek bevett szokásuk ecetet vinni magukkal, a brit tengerparton valószínűleg csak akkor találnak ecetet, ha van ott egy fish & chipses bódé is.

Rovatok