Index Vakbarát Hírportál

Egy kiló gombát kérek! 15 lett, maradhat?

2013. július 31., szerda 15:43

Hatalmas gombát találtak Jünnan tartományban, Kínában. A terület amúgy is a gombászok mennyországának számít, hatszáznál is több ehető gombafaj található a környéken. A 93 centiméteres, 15 kilós gombaóriás nem egyetlen gombából, inkább jó néhány, egyenként sem kicsi gomba telepéből áll össze.

A gombák eukarióta, valódi sejtmaggal rendelkező sejtekből álló, egy- vagy többsejtű, általában telepes felépítésű, fotoszintetizáló pigmenteket nem tartalmazó, kitintartalmú sejtfallal rendelkező élőlények, melyek az élővilág egy önálló országát alkotják. Magyarul ez annyit tesz, hogy a gomba se nem növény, se nem állat, hanem a kettő között megálló, a kinézete ellenére az állatokhoz jobban hasonlító élőlény.

A Kínában most megtalált gombát egyelőre nem azonosították, így azt sem lehet megmondani, hogy vajon megölné-e azokat, akik esznek belőle. Az biztos, hogy az ország szép pénzt forgat a gombaüzletben: 2005-ben 44 millió dolláros forgalmat bonyolítottak a kínai gombakereskedők. Ennek az összegnek egy részét Jünnan főleg speciális, Japánban népszerű gombafajok termelésével hozta össze.

Az még kiderülhet, hogy a kínai óriásgomba a saját fajtáján belül a legnagyobb, azonban az biztos, hogy a valaha talált legnagyobb gombáról van-e szó. A legnagyobb gomba ugyanis az a mézgomba-telep volt, amit az Egyesült Államokban, Oregon államban találtak: a 9,65 négyzetkilométeres kiterjedésű, föld alatti gombatelep 2400 év alatt nőtte ki magát ilyen hatalmasra. Ezzel egyébkét nemcsak a legnagyobb, de a legöregebb földi élőlény címének birtokosa is a gomba.

Rovatok