Index Vakbarát Hírportál

Krokodilbébik születtek Szegeden

2013. július 31., szerda 15:39

Kilenc tompaorrú krokodil (Osteolaemus tetraspis) született a Szegedi Vadasparkban. Az állatkertek nemzetközi adatbázisának adatai szerint az elmúlt évben az egész világon csak itt sikerült szaporítani a veszélyeztetett fajt.

Tompaorrú krokodilkölykök születtek a Szegedi Vadasparkban. Az intézmény igazgatója, Veprik Róbert elmondta, hogy 2008 óta vesznek részt a tompaorrú krokodilok európai törzskönyvi programjában. Akkor négy fiatal hüllő érkezett Lipcséből. Azóta a krokodilok cserélődtek; végül egy lipcsei származású nőstény mellé került egy hím a győri állatkertből.

Tavasszal a nőstény egy nagy költődombot kezdett el építeni a kifutójában; ez a krokodiloknál az utódok érkezésének jele. A nőstény március 26-án le is rakta a tojásait. Mivel a tojások kikeléséhez állandóan magas hőmérsékletre és 85-90 százalékos páratartalom kell, a gondozók a 17 tojást kivették a fészekből és keltetőgépbe rakták.

Csaknem száz nap múlva szűrődtek ki a keltetőből az első hangok; a tojásokból kilenc krokodilfióka bújt ki. Az állatokat egy sekély akváriumba tették, ahol biztosított az állandó hőmérséklet. Csak egy hét után kezdtek el enni; most a vadaspark rétjein fogott szöcskével etetik őket. Két hónapos koruktól néha halat is adnak majd nekik, de az első évben a táplálékuk kilencven százalékát a rovarok jelentik majd.

Felnőttkorukban elköltöznek

A tompaorrú krokodil az egyik legkisebb növésű krokodilféle, testhossza 150-190 centiméter, tömege 22-30 kilogramm. A mérete ellenére erőteljes testfelépítésű hüllő Nyugat- és Közép-Afrika trópusi területein él. Elsősorban halakkal táplálkozik. A tompaorrú krokodilt a bőréért nem vadásszák, de a húsát szeretik - a veszélyeztetettségének ez a fő oka. Ma körülbelül 25-100 ezer tompaorrú krokodil él vadon, az állatkertekben körülbelül kétszáz.

A kis krokodilok egyelőre a vadasparkban fognak cseperedni. A különböző méretű fiókákat külön kell tartani a köztük fellépő versengés miatt. Az egyik, négy egyedből álló csapatot a látogatók is megfigyelhetik a Terráriumházban. A törzskönyvi program ajánlásának megfelelően a krokodilok felnőttkorukban más állatkertekbe kerülnek át.

Rovatok