Index Vakbarát Hírportál

Megfejtették a Google Mapsen látható kazahsztáni pentagramma titkát

2013. augusztus 5., hétfő 13:44

A Google Mapsen egy hatalmas, 366 méter átmérőjű pentagramma látható Kazahsztán egy elhagyatott részén; a Tobol folyó felső víztározójánál található óriási ötágú csillagot egy szabályos kör keríti be. Egy archeológus szerint a sajátos alakzat nem az ördög műve, hanem a szocializmusé.


Nagyobb térképre váltás

Miután a pentagramma feltűnt a Google Mapsen, sokan az ördögimádó vallási szekták művének tulajdonították. Az ősi szimbólumot azonban több, nem sátánista kultúra és vallási csoport is használta: mezopotámiaiak, az ókori görög pitagóreusok, a keresztények, a szabadkőművesek és az újpogány wiccák egyaránt előszeretettel használták.

Lenin élni fog

Érthetetlennek tűnik, hogy miért jöhetett létre egy óriási pentagramma errefelé, mivel az országnak ez a része jóformán lakatlan: a legközelebbi város, Lisakovsk húsz kilométerrel keletebbre fekszik. Ezen a területen azonban rengeteg, régészeti szempontból érdekes lelet található, például bronzkori települések és temetők. Emiatt a területen hosszú ideje rendszeresek a régészeti feltárások.

Az országban található karagandai állami egyetem régésze, Emma Juszmanova már évek óta dolgozik ezen a területen; szerinte a pentagramma valójában egy csillagot formázó park körvonala lehetett. A csillag szárai valójában fákkal szegélyezett utak, Juszmanova szerint ezért látható az alakzat még a légi felvételeken is.

Mivel Kazahsztán 1991-ig a Szovjetunió része volt, a magyarázat logikusnak tűnik: a szocialista államban a csillag népszerű, gyakran használt szimbólum volt. Egyesek szerint a csillag egy olyan építkezési területen található, amiből egykor tóparti kempinget akartak kialakítani. Az építkezésből végül nem lett semmi: a helyszínen készült fotókon látszik, hogy néptelen, gazzal benőtt területről van szó.

Rovatok