Index Vakbarát Hírportál

Boldog születésnapot kívánt magának a Curiosity

2013. augusztus 6., kedd 10:32

Egy éve landolt a Mars felszínén a Curiosity mozgó laboratórium, és kezdte meg tudományos munkáját. Azóta több mint 36 ezer fotót küldött haza a NASA földi irányítóközpontjába, rengeteg kísérletet végzett el, tudományos szempontból felbecsülhetetlen értékű megfigyeléseket folytatott. Az űrhivatal munkatársai az évfordulóra különleges ajándékkal készültek: a robottal lejátszatták a Happy Birthday című örökzöldet. Alighanem ez volt minden idők legmagányosabb születésnapi köszöntő dala.


A zenéléshez igazi mérnöki bravúrra volt szükség, a Mars-járónak ugyanis nincsenek hangszórói. A NASA szakemberei ezért a földminták elemzéséhez használt rendszert manipulálták úgy, hogy a mintavételhez és a minták mozgatásához használt motorok zaja adja ki a közismert dallamot. Ehhez mindössze azt kellett kiszámolni, hogy milyen fordulatszámon kell a motort pörgetni egy adott frekvenciájú hang keltéséhez, majd írni egy programot, ami a melódia dallamára és ritmusára változtatja a motor fordulatszámát.

A Happy Birthday szerzői jogai egyébként a Warner Music tulajdonában vannak, és a cég rendszeresen be is szedi a dal nyilvános lejátszásai után járó jogdíjakat, számítások szerint több millió dollárt kaszálva ezzel évente. Néhány hete egy amerikai dokumentumfilmes pert indított a cég ellen, és bíróságon akarja bebizonyítani, hogy a dal eredetileg Good morning to you címen a 19. században íródott, és az 1920-as években lejárt a szerzői jogvédelme, így ma már bárki szabadon használhatja, a Warnernek pedig vissza kell fizetnie minden jogtalanul beszedett jogdíjat, kamatostul. Hogy a NASA-nak benyújtottak-e számlát a Curiosity produkciója miatt, és ha igen, az űrhivatal a Marsot adta-e meg számlázási és behajtási címnek, egyelőre nem tudni.

Rovatok