Index Vakbarát Hírportál

Fáj a rákoknak, ha élve főzik őket?

2013. augusztus 8., csütörtök 12:43

Egy ír kutató azt vizsgálta, hogy a rákok és a homárok éreznek-e fájdalmat. Ez a kérdés azért is fontos, mert az elfogyasztásuk előtt rendszerint élve főzik meg őket, és ha az állatok érzékenyek a fájdalomra, a pusztulásuk valószínűleg pokoli kínokkal jár.

Robert Elwood, a belfasti Queen's University állati viselkedéstani professzora szerint a legfrisebb bizonyítékok arra utalnak, hogy a homárok és rákok igenis érzik a fájdalmat, szemben azzal, amit korábban hittek róluk.

Elwood több kísérletet is végzett, hogy megállapíthassa, valóban a fájdalomra adott reakció-e a rángatózásuk, vagy csak reagálnak az ingerekre. A témával kapcsolatos megfigyeléseiről Elwood a Behavior 2013 konferencián számolt be.

Elwood és munkatársai több kísérletet végeztek, hogy megállapítsák, hogy reagálnak az állatok az elektromos stimulációra – vagyis az áramütésre. Az egyik kísérletben az áramütést szenvedett rákok új helyre menekültek, míg a békén hagyott társaik nem mozdultak. Egy másik vizsgálatban a remeterákoknak akkor adtak áramütést, amikor behúzódtak egy bizonyos kagylóba; az állatok ezután új menedéket kerestek.

Áram, jég, fazék

Zen Faulkes, a Texas Egyetem gerinctelen állatokkal foglalkozó neurológusa év elején egy blogbejegyzésben fejtette ki, hogy nehéz meghatározni, az állatoknak ugyanolyan fájdalmas-e az áramütés, mint az embereknek. Az áramütés ugyanakkor egészen másfajta inger, mint élve megfőzni valakit forró vízben, így nem egyértelmű, hogy valóban állatkínzás-e így bánni a rákokkal és a homárokkal. Épp ezért fejlesztették ki a Crustastunt, ami főzés előtt halálos áramütést mér az állatokra; az így elkészített rákfélék ugyanolyan ízűek lesznek, mint az élve megfőzöttek, de már holtan kerülnek a fazékba. Faulkes szerint a Crustastun használata előtt jégre is tehetjük az állatokat, mivel az érzéstelenítőként hat.

Elwood elismerte, hogy igen nehéz felismerni a fájdalomra adott reakciót, de úgy látja, hogy az a világos, hosszú távú motivációs változás, amit a kísérletek során tapasztalt az állatoknál, összhangban van azzal, amit a fájdalomról tudunk. Elwood szerint a kutatási eredmények azt igazolják, hogy a rákféléket meg kéne óvni az elkészítésükkel járó kegyetlen bánásmódtól.

Rovatok