Index Vakbarát Hírportál

Így néz ki a Nap, ha haragszik

2013. augusztus 8., csütörtök 13:54

Az eddigi legrészletesebb és legjobb felbontású képeket készítették el a Nap felszínéről a kaliforniai Big Bear Solar Observatory műszerei. A New Solar Telescope (NST) új spektrométere tette lehetővé, hogy a sosem látott minőségű felvételek elkészüljenek.

Az első kép egy napfoltról készült a látható fény tartományában, jól megfigyelhető rajta, hogy a sötét, árnyékos folt hogyan lép kölcsönhatásba a csápszerű, félárnyékos nyúlványokkal a Nap atmoszférájában. Amellett hogy pokolian látványos, és megmutatja, hogyan is néz ki a Nap az aktivitásának maximumán (a Nap aktivitása 11 éves ciklusokban hullámzik, mostanában vagyunk egy ilyen periódus csúcsán), de sokat segít a kutatóknak jobban megérteni a csillag működési mechanizmusait is.

A második kép a Nap fotoszférájában (ez egy csillagnak az a régiója, ahol a fénye keletkezik) a mágneses vonalak örvénylését mutatja. A vörös-fekete színösszeállítás egészen démoni hangulatot kölcsönöz a képnek, de ez már a teleszkópot üzemeltető New Jersey Institute of Technology egyetem kutatóinak trükkje, a valóságban ezek természetesen láthatatlan hullámok.

Az NST hamarosan újabb fejlesztéseken esik át, amelyekkel a későbbiekben a fotókon kiküszöbölhetik az atmoszfériukus torzító hatásokat, és infravörös tartományban is készíthetnek képeket a csillagról. A fizikusok azt remélik, az újabb, még részletesebb képekkel és mérési eredményekkel pontosabb képet kapnak a Nap mágneses aktivitásáról, és arról, hogy az hogyan befolyásolhatja a mi életünket a Földön.

Rovatok