Index Vakbarát Hírportál

Kevesebb alvás = több sajtburger

2013. augusztus 8., csütörtök 14:51

A Berkeley-i Kalifornia Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy lehet-e összefüggés az alváshiány és az elhízás között. Megállapították, hogy valószínűleg van; ha valaki egy egész éjszakát alvás nélkül tölt, érezhetően csökken az akaratereje, így sokkal valószínűbb, hogy első éhségében egy baconös sajtburgerhez fog nyúlni, mint egy salátához.

A tanulmányhoz a kutatók 23 embert vizsgáltak, akik egész éjjel ébren maradtak. Miközben ételek képét mutogatták nekik, az agytevékenységüket is nyomon követték. A kutatók úgy látták, hogy a magas kalóriatartalmú ételek, például a fánk és a burgonyacsipsz képe kétféle módon is befolyásolta az agytevékenységet. A döntéshozatalért felelős agyterületen csökkent az aktivitás, míg az evésért felelős agyterület aktivitása megugrott.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy az alváshiány az emberek ízlésére is kihat. Stephanie Greer, az egyik kutató szerint minél kevesebbet alszik valaki, annál erősebb vonzalmat fog érezni az egészségtelen gyorséttermi ételek iránt.

A témával foglalkozó tanulmányt a Nature honlapjáról lehet letölteni.

Rovatok